Krybdyr – nyttig information om et anderledes kæledyr

27 maj 2020 Marcus Løhde Nielsen

Overvejer du at få et nyt kæledyr – og er krybdyr en del af dine tanker? De små skællede venner kan se skræmmende ud og virke uoverskuelige, men de vil blive en af dine bedste venner.

Du kender dem sikkert på deres skællede hud og lange tunger; krybdyrene. Deres udseende har desværre ført til, at mange har dannet et negativt syn på de små reptiler. Men det er en helt urimelig antagelse. Krybdyr har stort potentiale for at blive din bedste ven – og dét er en garanti.

 

 

Krybdyr er gennem de seneste årtier blevet en mere udbredt art som kæledyr; om end stadig meget usædvanligt sammenlignet med hund, kat eller fisk. Flere og flere ønsker at pleje en lille reptil-ven, og selv i Danmark oplever vi en stigning af krybdyrsejere. Tidligere var det hovedsageligt skildpadderne, danskerne lod komme ind i deres hjem, men mange har rykket sig mod de hurtigere reptiler; gekkoer, kamæleon eller endda slangen.

 

Hvor mange krybdyr findes der?

Hvirveldyrene indbefatter over 6000 arter. De inddeles i flere grupper, som beskriver dyret bedre, og som arterne hører ind under – de benævnes med latinske betegnelser: Crocodilia (krokodiller og aligatorer), Squamata (øgler, ormeøgler og slanger), Chelonia (skildpadder) og Rhynchocephalia, der kun indbefatter tuataren fra New Zealand.

 

Kilde: da.wikipedia.org/wiki/Krybdyr

 

Er det ikke for koldt i Danmark?

Det er korrekt, at krybdyrene har det bedste hjem i varme omgivelser, og derfor oplever vi ikke et rigt udvalg i Danmark. Det tropiske dyr har det bedst i bestemte zoner i verden, og her ligger Danmark lige inden den nordlige grænse.

Når det kommer til krybdyrenes kropstemperatur, er de igen en unik gruppe. De beskrives som exotherme dyr, idet deres indre temperatur i kroppen er styret af det klima, de befinder sig i. Derfor har de det meget svært i kolde dele af verden, fordi de selv bliver kølige, og det behager ikke deres små muskler og led – så deres art har naturligt hængt ud i de varme eller tropiske klimadele. 

 

 

For dit nye kæledyr skal du altså være opmærksom på det klima, det opholder sig i. Buret eller opholdsrummet skal være opvarmet, og for vandelskende krybdyr (som skildpadden), er det en god idé at have en stor varmelampe højt oppe i buret, som dyret kan varme sig ved.

Ved andre reptiler er deres varmekilde også et stort led i at give kæledyret et velfungerende liv. De behøver ikke en pøl at plaske i, men der skal kunne veksles mellem kropstemperaturer – og det kræver i hvert fald to varmekilder: En varm og en køligere. Det er optimalt, hvis de er i hver sin ende af buret, og krybdyret dermed kan veksle deres temperatur ved at gå fra den ene ende til den anden. 

 

Kilde: australianmuseum.net.au/learn/animals/reptiles/reptiles-as-pets/

 

Hvilket krybdyr bør nybegynderen vælge?

Der findes så mange fantastiske arter, som den kommende krybdyrsejer kan vælge imellem. Som sagt tidligere er danskerne især glade for skildpadden, gekkoen eller den listige kamæleon. Men hvilken bør du vælge? Herunder vil der for hver af de populære krybdyrsgrupper blive beskrevet det mest håndterbare og kæledyrsvenlige. 

 

 

Slangen: Ja, de kan virke skræmmende og uigennemskuelige, men en tæmmet slange er et trofast væsen, som elsker tilværelsen med sin ejer. En venlig ven i slangegruppen er kongepytonen. Det er den mindste pytonslange, og den bliver ikke for stor til, at den ikke kan håndteres. De lever omkring 20-30 år, så det kræver en engageret indstilling at give den et fuldendt og godt liv.

Skildpadden: De er langsomme i betrækket, men nøj hvor er de søde! Her anbefales en af de mest populære padder, nemlig den russiske skildpadde. De er små, og bliver kun op til cirka 25 cm. Men de er en stærk anbefaling, da de har en utrolig evne til at interagere med mennesker, som mange andre skildpadder ikke besidder i samme form. Vær dog beredt! De kan leve op til 50 år, så du skal være indstillet på at have den hængende i meget lang tid. 

Gekkoen: Den søde, søde leopardgekko er ikke til at stå for! De er plettede, og de er stille og rolige, og så er de endda meget gode til at passe sig selv. Denne gekko er dog et nattedyr, så hav dette in mente, hvis du gerne vil se dem lege rundt. Deres madbehov er også nemme at opfylde; de spiser nemlig kun insekter.

 

Kilde: minizoo.dk/Terrarie/Krybdyr

 

Hvorfor er krybdyrets hud så skællet?

Du genkender mange reptiler på deres skællede hud – det er et af deres mest markante karakteristika. Men hvorfor har de det egentlig? Det er en ret fascinerende overlevelsesmekanisme; krybdyrene opholder sig som sagt i varme omgivelser, og derfor har der i deres levetid været risiko for udtørring af huden. Heldigvis har den geniale evolution været dem til gavn, og de har gennem generationer udviklet denne hårde, skællede hud, der skal forhindre huden i at udtørre. 

 

 

Krybdyrets skællede hud er altså en genial udvikling af arterne, som har holdt dem i live indtil nu. Idet deres kropstemperatur udelukkende er påvirket af det klima, de befinder sig i, har de været nødt til at beskytte huden, hvis de ønskede at holde sig varme.

 

Hvor stor bør krybdyret bur være?

Hvis du ønsker et dyr, der kræver vand, er det vigtigt, at der er god plads til, at kæledyret kan svømme rundt og brede sig. Det skal ikke føles som en celle. Derudover er det nødvendigt, at der findes en plade over vandet, hvor de kan slappe af samt opvarme og tørre sig.

Til de landsikre krybdyr, som ikke behøver et stort bassin, er det en nemmere opgave med buret. Det skal helst bare have en størrelse, hvor dyret kan udnytte pladsen. Den skal kunne gå en mindre tur derinde og gerne have flere etager i dens bolig. Det kan laves med grene, blade eller andet kreativt, som kæledyret kan bevæge sig opad. 

En vigtig ting ved ethvert bur til krybdyr er, at de skal have en platform, hvor de kan varme sig og slappe af.

 

Skal krybdyret have legetøj?

Det er ikke en nødvendighed for krybdyrene, at de har adgang til legetøj. Krybdyr nyder sit eget selskab, og det er sjældent set, at de bruger tid på legetøj. Det er langt vigtigere, at de har adgang til varmekilder – dermed får de en dejlig hverdag. 

 

 

Et nyttigt legetøj, som krybdyrene kan forholde sig til, er grene, stiger eller et gemmested for dem. Det passer bedre til deres naturlige levevis, og dermed bliver de hverken bange eller forstyrres af legetøjet.

 

Kilde: https://blog.chron.com/animalqa/2011/06/do-pet-lizards-need-toys/

 

Krybdyrets sikre fødsel

Størstedelen af krybdyrene lægger æg, som de selv plejer og forsørger. Forældrene foretrækker at plante æggene i jorden eller sandet, så de holder varmen og ikke ruller væk. 

Æggenes hårdhed varierer fra krybdyr til krybdyr. Æg med de hårdeste skaller findes hos skildpadder, gekkoer og krokodiller, som netop lægger hårdskallede æg. Fælles for reptilæg er deres læderagtige udseende og følelse.

Kun få krybdyr lægger ikke æg. Derimod vokser ægget inde i deres maver, så de føder barnet efter et par uger, når det har vokset sig stort. Krybdyrene, der har denne type fødsel, er slanger og nogle øglegrupper.

 

De fleste æg fra reptiler udklægger efter 4 til 8 uger.

 

Kilde: https://www.factmonster.com/dk/encyclopedia/nature/reptiles

 

De sidste ting, du skal have med på vejen, inden du bliver krybdyrsejer

Efter at have læst denne artikel, har du forhåbentlig fået en større forståelse for det ansvar, det kræver at have et krybdyr som kæledyr. De kan leve i mange årtier, så vær indstillet på at have dem hængende i lang tid. Det er muligt, at de endda kan udleve sin ejer. 

Selvom krybdyret er meget anderledes fra gængse kæledyr som hunde eller katte, der er meget glade for at være i kontakt med sin ejer, så bør du ikke se meget anderledes på krybdyrene. De vil også have din opmærksomhed og føle, at du er glad for dem. Så giv tid til dit kæledyr – så får de et dejligt liv.

Sørg desuden for, at krybdyrets forhold er rene og nydelige; buret skal rengøres ofte, så dyret ikke vader rundt i slam og andet unødvendigt.

Rigtig god fornøjelse med dit nye kæledyr!

 

FAQ BOKS

Er Danmark ikke for koldt for krybdyr?

Krybdyr trives bedst i de varmeste klimaer, og her indgår Danmark desværre ikke. Men det er ikke umuligt for dem, især ikke hvis du giver dem en dejlig bolig, hvor de har tilgang til en varmekilde.

Er krybdyr et krævende kæledyr?

De er faktisk utrolig nemme at have boende. Så længe deres bolig er velkendelig, og de får en god mængde mad, samt har mulighed for at bevæge sig, er de ret tilfredse.

Hvor mange krybdyr findes der

Det er en rig art i sit store sortiment. Antallet af krybdyrs arter tæller over 6000.

Hvordan føder krybdyr?

De fleste krybdyr lægger æg, der udklækkes efter 4 til 8 uger. Nogle få dyr af arten føder uden en æggeskal – dette ses eksempelvis hos mange slanger.

Hvorfor er krybdyrs hud på skællet?

Krybdyr har udviklet denne hårde skællede hud, der skal forhindre deres hud i at udtørre. Det er en smart overlevelsesmekanisme, der redder dem i varme klimaer.

Skal man kæle med krybdyr?

Krybdyr behøver ikke det samme nærvær som hunde eller katte gør. Når det er sagt, så vil de slet ikke være afvisende for din opmærksomhed. Behandl dyret med respekt, og den vil nyde din tilstedeværelse.

Flere Nyheder